Yapon o‘rigi yurak kasalliklari xavfini kamaytiradi

Yapon o‘rigi yurak kasalliklari xavfini kamaytiradi
Templ universiteti qoshidagi Lyuis Kas tibbiyot maktabi olimlari yurak-qon tomir kasalliklari xavfini kamaytiradigan meva nomini aytishdi.

Bu Osiyo mamlakatlarida keng tarqalgan Prunus mume deb ataladigan yapon o‘rigidir.

Yapon mevasi toksinlarni o‘z ichiga oladi, shu bois iste’mol qilish uchun xavfsiz bo‘lishi uchun o‘rik ko‘pincha sharbatlar yoki vino tarkibida qayta ishlanadi. Uning sharbat konsentrati Yaponiyada qadim zamonlardan beri oziq-ovqat qo‘shimchasi sifatida ishlatilgan. Ushbu konsentrat yurak kasalliklarining oldini olishga yordam beradi, deb ishonilgan, ammo bu bo‘yicha to‘liq dalillar yo‘q edi.

Tadqiqotchilar qon tomirlari hujayralari va sichqonlar ustida bir qator tajribalar o‘tkazishdi. Hujayralar ustida o‘tkazilgan birinchi tajribada jamoa sharbat konsentrati gipertenziya rivojlanishida muhim rol o‘ynaydigan angiotenzin II gormoni tomonidan qo‘zg‘atilgan signallarni susaytirganini payqashdi.

Sichqonlarda o‘tkazilgan ikkinchi sinovda tadqiqotchilar ikki guruh sub’ektlarga oddiy suv yoki sharbat konsentrati bo‘lgan suv berishdi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, o‘rik sharbati bilan davolangan sichqonlarda gipertenziya rivojlanmagan va tomirlar angiotenzin II ta’siridan himoyalangan. Bundan tashqari, sharbat konsentrati gipertenziya bilan bog‘liq yallig‘lanish jarayonlarini qo‘zg‘atadigan immunitet hujayralarining ta’sirini susaytiradi, deb
xabar beradi lenta.ru.
Оставить комментарий


Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив